Тих небагатьох, хто говорить правильно, сприймають як дивакiв i чужакiв; власне, у юрбi вони й самi почуваються дiаспорою.
[Вiталiй Радчук]

РЕКЛАМА

Останні новини

Написав Оксана 30-06-2009
Делегатам і гостям VIII з’їздуВсеукраїнського товариства“Просвіта” імені...
Написав Оксана 22-06-2009
    З часу заснування Товариства української мови та відродження...
Написав Оксана 22-06-2009
УХВАЛАVІІІ з’їзду Всеукраїнського товариства “Просвіта”ім. Тараса...
Написав Богдана 29-07-2008
Володимир ВОЙТЕНКО, професор“Маємо вчитися у М. Грушевського — його ерудиції,...
У Запоріжжі обговорили проект обласної програми розвитку і функціонування української мови на 2015-2020 роки Друк e-mail
Написав Олексій   
Неділя, 16 серпня 2015, 08:29

12 серпня у стінах Запорізької обласної державної адміністрації відбулась нарада робочої групи з обговорення проекту програми розвитку й функціонування української мови, яку розробили доктор історичних наук Федір Турченко та кандидат філологічних наук Ольга Стадніченко.
Головою робочої групи виступив народний депутат України, очільник запорізької «Просвіти» Ігор Артюшенко. Також до керівного складу групи увійшли народний депутат Микола Фролов і екс-парламентар Олександр Білоусенко.

Â У зібранні також взяли участь представники обласної влади, викладачі вищих навчальних закладів та представники громадськості.
На нараді було окреслено основні проблеми функціонування та поширення української мови в Запорізькому регіоні. Зокрема наголошено на проблематиці викладання української мови у навчальних закладах і як результат – низький рівень її знання серед населення краю.
Йшлось і про порушення законодавства щодо використання державної мови в рекламній продукції, книговидавництві та інших галузях.
Проект обласної програми, метою якої є усунення вищезгаданих проблем, був високо оцінений учасниками зібрання. Було зазначено, що подібна програма за роки незалежності у регіоні розробляється вперше.
Народний депутат Ігор Артюшенко подякував авторам даного документу та наголосив на його значимості у ідеологічній війні з нинішнім агресором, який веде неоголошену війну на Сході України.
«Ми, беззаперечно, маємо надати представникам нацменшин можливість збереження власних національних мов, але перш за все, ми маємо потурбуватись про розвиток української мови, яка століттями піддавалась утискам та заборонам. Нині, коли ми маємо не лише збройну війну, а й війну інформаційну, ми маємо надійно захистити нашу мову та культуру від посягань «русского міра», – зазначив парламентар.
Разом з тим, учасники наради зійшлися на думці, що програма має бути доопрацьована, а пропозиції, озвучені на зібранні мають бути включені до документу.
Результатом наради стало створення робочої групи, куди увійшли автори проекту програми, а також представники облдержадміністрації і громадськості, які разом мають напрацювати ідеї та подати їх до 26 серпня в Департамент освіти та науки ЗОДА.
Надалі доопрацьований проект обласної програми розвитку і функціонування української мови на 2015-2020 роки буде поданий на розгляд сесії Запорізької обласної ради.

 

Прес-служба ЗОО ВУТ "Просвіта" ім. Тараса Шевченка

 

Просвітянські видання

Василь Чепурний

Акурайку

Категорія: Просвітянські видання

Максим Рильський, Максим Рильський

Життя духовного основа

Категорія: Просвітянські видання

Ніна Солтановська, Ніна Солтановська

"Хто ми?"

Категорія: Просвітянські видання

Ніна Вітушко, Ніна Вітушко

"Просвіта" - наша доля

Категорія: Просвітянські видання


Книги ВЦ "Просвіта"

Цей день в українській історії

25 квітня 1994
Указом Президента України було створено Національну раду з питань телебачення і радіомовлення

25 квітня 1920
З наступу військ Юзефа Пілсудського на Київ почалась більшовицько—польська війна, котра закінчилась підписанням 18 березня 1921 року Ризького мирного договору і розділом України

25 квітня 1913
У Чернігові на 49—му році життя помер видатний український письменник і громадський діяч Коцюбинський Михайло Михайлович

Переглянути всі події.

Авторські блоги

Друзі сайту

Всеукраїнська тижнева газета Сіверщина Молода Просвіта
МВарта Просвіта
НСПУ Портал Українців Одещини

Читайте також:

relatedArticles

©2007 - 2024 Вільний просвітянський портал "Просвітянин". Всі права захищено.
Дизайн розроблено Avis. Кооринатор сайту - Ольга Пугач. Адміністратор - Анатолій Пікуль
Hosted by OpenPortal
Вся інформація, що розміщена на сайті, взята з відкритих джерел.
[Vox.com.ua] 
Портал українця